"hidup biarlah berjasa walaupun tidak dihargai"

Selasa, 6 Oktober 2009

ujian atau bala'

Bismilah.. pertama kali, penulis ingin memohon maaf kepada semua pengunjung blog kerana sudah lama tidak mengupdate blog. Mungkin kerana tidak sempat atau tiada masa untuk menulis artikal dalam blog ini, padahal masa yang diberikan kepada manusia selama 24 jam, namun tidak tahu kemana masa itu dihabiskan..samada menghabiskan dengan kebaikan atau perkara yang sia-sia. Baru-baru ini kita sudah selesai dengan satu ujian iaitu berpuasa selama satu bulan di bulan Ramadhan, diharapkan Ramadhan memberi satu keinsafan kepada diri penulis dan sahabat-sehabat seislam semua. Hari raya disambutkan dengan penuh kesyukuran dan penuh keinsafan serta membesarkan Allah kerana masih lagi memberikan keizinan untuk penulis beraya bersama kelurga tercinta...


"gambar family"


"ampunkan dosaku.."

"aku dan heroin..comel x? "

sahabat-sahabat..
.

sekarang ini, sedar atau tidak kita telah mengalami satu lagi bencana alam iaitu runtuhan tanah runtuh di padang, Indonesia. Berita ngeri ini sedang hangat dibicarakan di akhbar , telivisyen dan sebagainya. Pada minggu lalu, kedengaran gempa bumi yang mengegarkan sumatera dan banyak nyawa terkorban dalam insiden ini. Ramai manusia yang terkorban dalam kejadian yang menyedihkan ini, ini mengingatkan penulis kepada bencana alam yang besar yang menimpa pada tahun 2004 iaitu Tsunami yang mengorbankan ribuan manusia dan ini telah mengerunkan manusia disekitarnya. Namun persoalan yang ingin diutarakan...Adakah ini ujian daripada Allah atau bala? persoalan ini harus dijawab dan harus mencari jawapan mengenai musibah yang berlaku. Sekiranya ia adalah ujian bererti Allah ingin menguji hambanya yang taat kepadanya, dan sekiranya ini adalah bala daripadanya kenapa harus manusia dimusnah dengan demikian rupa. Rupa-rupanya ini adalah bala Allah kepada manusia yang lalai daripada mentaati perintah Allah serta melanggar perintahnya. Kalau dilihat pada malam kejadian sebelum Tsunami manusia melakukan berbagai-bagai maksiat dan seteruskan ditimpa musibah kepada mereka tanpa disedari.."kesabaran dalam ketenangan"


Wahai insan semua..
Kita harus ingat bahawa Allah mengkehendaki demikain nescaya terjadi kerana ia adalah maha kuasa dan mengetahui segala-galanya..namun persoalan bermain difikiran, adalah bala yang menimpa itu kepada hanya orang melakukan maksiat sahaja...jika dilihat kepada situasi ini, tidak kira ia beriman atau tidak, sekiranya murka Allah kepada hambanya nescaya semuanya tengelam dan menemui kebinasaan kerana yang beriman tidak memberi nasihat kepda yang tidak beriman atau kepada yang melakukan maksiat. Penulis mengingatkan bahawa Hadith yang mengatakan bahawa "setiap orang yang melihat kemungkaran hendaklah mengubah dengan tangan, sekiranya tidak mapu hendaklah mengubah dengan lidah, dan sekiranya tidak mampu juga, hendaklah ina mengubah kemungkaran dengan hati, demikianlah selemah-lemah imam ". (Rujuk hadith 40, Hadith Sahih)


Berbalik kepada bencana yang menimpa umat islam sekarang, tidak habis dengan H1N1 setelah itu datang pula berbagai-bagai bencana seperti kemusnahan harta benda, kemusnahan dan sebagainya yang mana ini merupkan peringatan Allah kepada hambanya..hanya simpata sahaja yang dapat dilakukan untuk menggenagkan mangsa-mangsa bencana ini. Alangkah sedihnya dengan bencana yang menimpa sehingga mengorbankan semua harta benda dan diri manusia itu sendiri.."kemusnahan harta benda"

Apa yang boleh diperkatakan kepada saudara semuslim, semoga kalian sabar dengan ujian yang menimpa, mudah-mudahan kalian akan diberi pahala yang besar disisi Allah Taala. Ingatlah yang Allah maha pengampun dosa hambanya yang melakukan maksiat kepadanya. Sekiranya kita tidak melakukan suruhannya..Ayuh, kita mulakan kembali dengan mengikut perintahnya agar kita digolongkan bersama-sama golongan yang berjaya didunia dan Akhirat sana serta berusaha untuk meningalkan larangannya agar kita selalu patuh kepada larangan untuk membolehkan kita mendapat kebahagian yang akan datang. wallahu'lam..0 comments:

Catat Ulasan